Jumaat, Mei 25, 2012

Kisah Kasih vs Cinta Persahabatan !!! (Semester 6)

Family History Education 2009/2010

Pengembaraan Family Ibnu Battutah tercatat dalam lipatan sejarah sebagai persatuan yang paling jauh perjalanannya sepanjang 3 tahun (6 Semester).

Apa itu Persahabatan?

Persahabatan adalah satu talian atau hubungan yang menghubungkan dan merapatkan kita dengan seseorang.. Semua mesti pernah lalui persahabatan.. dan tahu apa tu kan.. saya konfem 100% semua yang blogger ni tahu.. kalau tak tahu cuba angkat tangan!! hehe :P

Seseorang itu juga atau lebih dikenali sebagai, TEMAN.. Teman memainkan peranan penting bagi aku, untuk berjaya, aku memerlukan teman.. dan adakah anda pasti persahabatan anda dengan teman anda boleh kekal selamanya?? Jom baca sikit sinopsis rekaan saya sendiri di bawah...
(Sorry Kalau Tak Faham/Best)

Mempunyai seorang sahabat sejati lebih berharga dari seribu teman yang mementingkan diri sendiri.
Apa yang kita alami demi teman kadang-kadang melelahkan dan menjengkelkan, tetapi itulah yang membuat persahabatan mempunyai nilai yang indah.
Persahabatan sering menyuguhkan (menyajikan) beberapa cubaan, tetapi persahabatan sejati dapat mengatasi cubaan itu bahkan erat bersama kerananya...
Persahabatan tidak terjalin secara langsung tetapi memerlukan proses yang panjang seperti besi menajamkan besi, demikianlah sahabat menajamkan sahabatnya.
Persahabatan diwarnai dengan pelbagai pengalaman suka dan duka, dihibur - disakiti, diperhatikan - dikecewakan, didengar - diabaikan, dibantu - ditolak, namun semua ini tidak pernah sengaja dilakukan dengan tujuan kebencian.
Seorang sahabat tidak akan menyembunyikan kesalahan untuk menghindari perselisihan, tetapi kerana kasihnya ia memberanikan diri menegur apa sepatutnya.
Sahabat tidak pernah membalas pukulan dengan ciuman, tetapi menyatakan apa yang amat menyakitkan dengan tujuan sahabatnya mahu berubah.
Proses dari teman menjadi sahabat memerlukan usaha pemeliharaan daripada kesetiaan, tetapi bukan pada saat kita memerlukan bantuan barulah kita memiliki motivasi mencari perhatian, pertolongan dan pernyataan kasih dari orang lain, tetapi mampu berinisiatif memberi dan mewujudkan apa yang diperlukan oleh sahabatnya.
Kerinduannya menjadi sebahagian daripada kehidupan sahabatnya, kerana tidak ada persahabatan yang diawali dengan sikap egois.
Semua orang pasti memerlukan sahabat sejati, namun tidak semua orang berhasil mendapatkannya.
Banyak pula orang yang telah menikmati indahnya persahabatan, namun ada juga yang begitu hancur kerana dikhianati sahabatnya.
Ingatlah bila kali terakhir anda berada dalam kesulitan. Siapa yang berada di samping anda??
Siapa yang mengasihi anda saat anda merasa tidak dicintai??
Siapa ingin bersama anda saat anda tak boleh memberikan apa-apa??
MEREKALAH SAHABAT ANDA
Hargailah dan peliharalah selalu persahabatan anda dengan mereka
**Dalam masa kejayaan, teman-teman mengenal kita. Dalam kesengsaraan, kita mengenal teman-teman kita**

Ini disertakan beberapa pic sahabatku selama 6 semester berkampung di UPSI dan bersama keluarga besar History Education!!!

Fadz Mahad
Kawan Suka Duka

Eni Shonida
Kawan Sepermainan

Liz Patrick
Kawan Keceriaan

Hafidz Hamzah
Kawan Paling Poyo

Rieyz Cleopatra
Kawan Perdebatan

Shahswan Nizam
Kawan Susah Senang

Dara Pingitan
(Jaja, Masnah, Fazsuhaida, Faezah, Karen, Awin)
Kawan Penghibur Lara

Boboys vs Gegirl
Kawan Bantuan & Semangat

Dan banyak lagi kawan-kawanku yang belum diutarakan disini!!!
yang memberi erti penuh makna bagiku...
(maaf andai pic atau nama anda tidak disebut disini)
bukan lupa atau sengaja xnk menambah, tapi ia sebagai paparan untuk kalian menghargai sahabat!!
Nilai sebuah persahabatan itu tidak mampu dibeli dengan wang dan harta lantaran harganya yang tidak terungkap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Orang biasa akan marah apabila dikritik oleh orang lain, manakala orang yang mulia ialah mereka yang memperbaiki diri daripada kritikan orang lain kerana musuh biasanya akan memberitahu kesilapan yang anda buat tanpa disedari.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...